Prednosti svijeća od sojinog voska

Soja je biljka mahunarka porijeklom iz istočne Azije koju je moguće uzgojiti u velikim količinama bez štete za okoliš. U skladu s današnjim trendovima koji idu u smjeru podizanja svijesti o štetnim tvarima koje nas okružuju i naglašavanja brige o zdravlju nas i naše okoline, soja je postala gotovo neizostavan dio naše svakodnevice, posebice putem prehrane. No soja se može upotrebljavati i u druge svrhe. Naime, od njezinog se sjemena dobiva ulje, a postupkom hidrogenacije sojinog ulja dobiva se vosak. Tako nastaje potpuno prirodan, biorazgradiv vosak koji potječe iz obnovljivih izvora.

Brojne su prednosti sojinog voska, od kojih ćemo ovom prigodom izdvojiti samo neke. Primjerice, sojin vosak ne otpušta toksine prilikom gorenja, što ga čini potpuno sigurnim za zdravlje ljudi i životinja. Uz to, sojin vosak prilikom gorenja ne stvara čađu pa je njihov plamen potpuno čist. Nadalje, sojin vosak topljiv je u vodi pa ga vrlo lako možete očistiti toplom vodom i sapunicom u slučaju da vam se svijeća od sojinog voska prolije. Svijeće od prirodnog sojinog voska sagorijevaju na nižoj temperaturi od parafinskih, što znači da traju i do 50% dulje od jeftinijih, ali štetnih i umjetno proizvedenih parafinskih svijeća. U sojine svijeće stavljamo pamučne fitilje i tako tvorimo potpuno biološki prihvatljiv proizvod.

No, da ne bi ispalo da samo hvalimo svijeće od sojinog voska, one imaju i neke manje nedostatke. Recimo, ono što se zna dogoditi sa sojinim svijećama jest stvaranje takozvanih šara, koje djeluju kao da je vosak popucao ili kao da se počeo odvajati od posude u kojoj se nalazi. Ta pojava nikako ne utječe na gorenje svijeće i na njezinu kvalitetu. Važno je također napomenuti da je rok trajanja takve svijeće ograničen te da je svijeću napravljenu od sojinog voska bez upotrebe konzervansa najbolje potrošiti unutar 3 godine.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli oko odabira prave svijeće za vaše potrebe. 😊